Fi(t)nessFolke

Efter några år som inbiten E-jolle seglare var det återigen dags att öppna ögonen efter något nytt. Nu suktades det efter kolfiber istället för glasfiber och resultatet blev en Moth. Här kan ni läsa lite diverse om både segling och prylar. :)

Hur långt kan man komma på ett studiebidrag? Challenge accepted #vebomeckningatitsfinest

Publicerad 2021-03-20 12:48:56 i Allmänt,

Ja nu pratar vi inte hur god boeuf bourguignon man kan laga med ett dyrt vin, eller hur många kilo nudlar man kan köpa för ett studiebidrag, utan snarare hur mycket kilo kolfiber man kan få. Moth och studiebidrag är ungefär lika synonymt som Lars Ohly och vaska champagne, men likt en Top Gear tävling är det spännande att se vad man kan åstadkomma! 
 
Som ni såg i höstas hade jag lite planer på att göra saker med Mothen, och ni kanske tror att det går lika långsamt framåt som bygget av tunneln genom Hallandsås, men det gör det faktiskt inte! Nu när vintern börjat släppa taget om vår omvärld, blir man lite mer sugen på att fixa med vårsaker, och speciellt när havets blå färg nästan sjunger An der schönen blauen Kattegatt! Nåväl, efter att ha fått vänta i någon/några månader för att få hem lite saker från Australien kunde jag börja. Om man ser på resultatet från senaste VM är det tre saker som är i fokus, Aero, lite mer Aero och Decksweeper segel. Inte Saab Aero då, utan aerodynamik, så att mothen blir lika snabb som en Saab Aero. Då bronsmedaljören seglade en Mach2 av ”äldre” standard, om än grovt modifierad, så borde det vara uppnåeligt att få samma prestanda.
 
Följande har jag fixat, till en totalkostnad av ca 3200kr, således har du 100kr kvar att köpa lite bubbel för! Total köpekostnad för allt skulle motsvara ca 7-10 gånger priset, så om allt går sönder big time i sommar så är det bara att hiva på tippen med gott samvete ;)
- Fairing till både däcket och roder gantry:t
- Nerkortad och förstärkt mast
- Knäckt bom, inte knäckt som i trasig utan knäckt som böjd
- Bugscam-bogsprö med 1:1 kolfiber push-rod - Förstärkt mastfot med infästning för wingbars
- Låga ”aero”-wingbars
- Kortad mastfot
 
Det skall också tilläggas att inga specialverktyg har använts, t.ex. bommen kapades med hjälp av en sågbock och en fogsvans, samt en lätt modifierad geringsbänk, så kallad vebo-trimmning, som normalt brukar förekomma i sammanhang med bönder som trimmar Volvo 240s. Allt är dock inte monterat så ni får vänta med resultatet :)
 
 
Har varit dålig med att ta bilder men här kommer några!
Så ser båten ut idag, allt passasr fint och går smort som smör!
 
Tjocka till röret lite så infästningen passar
 
Såga till en slits, sen borra hål för att gänga gängor och sedan på med den köpta mekanismen...
Ta daa, denna köpte jag färdig från Australien.
 
20 lager 245 g/m2 prepreg bör räcka för infästning av wingbars... Hade inget lämplig fräs så fick ta ett 20mm träborr :)
 
Ja som ni alla vet så är det well done och 140 grader som gäller ;) Detta är till gantryt (roderhållaren)
Antingen kan man använda lite tangens, sinus eller varför inte chosh? Eller så skiter man i det och gör nya hack till geringssågen :)
Återanvände den gamla wand-hållaren, så fick gänga nya hål. Det är dock inte lika elegant som en teleskopisk wand men less is more! 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela